
Nyheten om olyckan spred sig som en löpeld på båda sidorna av Atlanten, men till en början var ändå osäkerheten stor kring vad som verkligen hade hänt. I ett telegram som skickades från London den 15 april heter det att "Samtliga passagerare ha räddats af ångaren 'Virginian', som tillkallades per trådlös telegraf. Titanic håller sig ännu flytande och går med långsam fart till Halifax." Det här fick till följd att katastrofens omfattning klarnade för pressen först med de telegram som skickades från New York den 16 april. Till exempel svenska Aftonbladet publicerade ännu den 16 april en nyhet med rubriken Världens största oceanångare nära att gå under.
Hufvudstadsbladet gav ut en extrabilaga om katastrofen vid middagstid den 16 april, och dagen därpå ingick den första längre nyhetstexten.
Under rubriken Jätteångaren Titanics undergång. Ett fruktansvärdt möte med ett isberg. beskrivs olyckan i HBL 17.4, samtidigt som man rättar föregående dags "oriktigheter".
"Likaså har det numera framgått, att de första uppgifterna om att olyckan såtillvida förlöpte lyckligt, att intet människolif därvid förspilldes, utan samtliga passagerare välbehållna förts ombord å till olycksplatsen skyndande ångare, tyvärr voro oriktiga, i det att enligt beräkning icke mindre än 1 500 personer omkommit."
När det väl stod klart för alla att en katastrof av tidigare oskådad omfattning hade inträffat i de iskalla vattnen i Nordatlanten var man snabb att rikta kritik såväl mot det faktum att Titanic inte hade tillräckligt många livbåtar, som mot det avskyvärda i att de förmögnare passagerarna i första och andra klass gavs företräde till livbåtarna på tredjeklasspassagerarnas bekostnad.
Också ägarrederiet White Star Line hamnade i skottgluggen när det framgick att olyckan till stor del var en följd av att man ville att Titanic skulle slå nytt hastighetsrekord på linjen över Atlanten.
I HBL 18.4.1912 kunde man läsa följande skarpa kommentar:
"Detta hänsynslösa rekordjäktande, för hvilket tusentals människolif riskeras, har därmed fått en fruktansvärd dom. Helt visst skall opinionen öfver hela världen med afsky protestera emot de bolagsdirektioner, hvilka i lumpet konkurrenssyfte tvinga sina befälhafvare att riskera fartygslaster af oersättliga människolif och kostbart gods."
Läs resten av tidningen från 17.4.1912 här.
Under 150 år har Hbl visat upp samhället omkring oss och de händelser och människor som har lämnat spår efter sig i historien. Här återger vi 150 historiska nyheter under jubileumsåret. Gå in på eHbl via dator, läsplatta eller mobil för att läsa de återpublicerade numren av Hufvudstadsbladet.