Mängden olja och kemikalier som transporteras på Finska viken har flerfaldigats under det här årtusendet. Det sker också en hel del olyckor, antagligen fler än vad de flesta inser. Det framgår tydligt av den sammanställning som gjordes av Tekniikan Maailma i våras (8/2013). Det har skett 26 fartygsolyckor där en tanker varit inblandad i Finska viken under åren 2002–2011. Det sker alltså en sådan olycka lite oftare än var femte månad. Kartans många kryss över bottenkänningar, utan utsläpp som följd, gör att man inte vill tänka på hur många gånger det varit nära ögat.
Trafiken till de ryska hamnarna i Finska viken handlar om över två miljoner ton olja, varje dygn. 2 000 000 ton. Sajten marinetraffic.com ger en fingervisning om hur livlig trafiken är. På tisdag kväll fanns det åtta oljetankrar öster om linjen Porkala-Tallinn. Ute på havet i samma område fanns samtidigt över tjugo fraktfartyg och fem passagerarfartyg.
Viken är inte så stor om två av dessa kommer för nära varandra. I sin stora artikel skrev Tekniikan Maailma om hur det gick då två fartyg möttes på södra Östersjön. Det ena fartyget saktade kanske in, det andra ökade kanske sin fart – och så fanns inte den kalkylerade säkerhetsmarginalen på en och en halv sjömil. Polska Gdynia rammade och sänkte kinesiska Fu Shan Hai – mitt på dagen, i perfekt sikt.
Finland har en beredskap på olyckor där oljeutsläppet uppgår till 15 000 ton. Det kan låta lite då man beaktar hur mycket olja det kan rinna ut ur ett fartyg, men internationellt sett är vår beredskap mycket god.
De enorma volymerna är svårgripbara, och det är lätt att känna hjälplöshet. Vad kan då en individ göra? Det finns faktiskt något. Världsnaturfonden WWF har sedan 2003 utbildat friviliga oljebekämpare.
”Vi får hoppas att det här är onödigt arbete”, säger Tanja Pirinen på WWF (Hbl, 11.5)
I höst är det dags igen, den 20 september ordnas en grundkurs i oljebekämpning i Borgå. Under endagskursen hinner deltagarna med både teori och test av utrustning. En vecka senare blir det en tredagarskurs hur man rengör oljeskadade fåglar. Det må segla miljoner ton olja där ute på viken, men det här är ett konkret sätt att gardera sig mot realistiska hot på lokal nivå.
De frivilliga är redan 6 500 och utgår en resurs som kan minska skadorna på fågellivet och stränderna om det sker ett utsläpp. Därför är det önskvärt om allt fler vill lära sig kunskaper som de förhoppningsvis aldrig kommer att behöva i praktiken.